“Έγκλημα στο Ναύπλιο”

Η σελίδα προβλήθηκε: 476 φορές

Από τη σελίδα αυτή θα ξεδιπλωθεί ένα αστυνομικό διήγημα καθώς αυτό θα γράφεται. Τα πιθανά σχόλια ευπρόσδεκτα.

Γράφει ο Μίλτος Μόσχος

Εισαγωγή

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που λαμβάνει χώρα στο Ναύπλιο γύρω στο 2011. Βασικός ήρωας ο ιδιοκτήτης ενός από τα παλιά φαρμακεία της πόλης. Μπλεγμένοι στη βρομοϊστορία η πρώην γυναίκα του φαρμακοποιού και ο γιος τους. Από κοντά η βοηθός του φαρμακοποιού, η Σπυριδούλα. Τα δύο αδέλφια της πρώην γυναίκας του φαρμακοποιού, δηλαδή ο Βραζιλιάνος και η Ουρανία. Τυλιγμένοι στο κουβάρι η νυν σύντροφος του φαρμακοποιού, η Μαρία, ένας παπάς και μια γειτόνισσα που όλα τα βλέπει.

Ανάμεσα σε όλους και όλα κυκλοφορούν τετρακόσιες χιλιάδες ευρω και ένα πτώμα που ψάχνουν επίμονα να βρουν οι αστυνόμοι.

Κάποια στιγμή χώνεται στην υπόθεση και ένας ντετέκτιβ, ο Στέλιος Παλαιολόγος.

Ο ναυπλιώτης αστυνόμος, ο Θεοφίλου, που ανέλαβε πρώτος, τα έχει μπλέξει εντελώς· δεν τα βγάζει πέρα με τίποτα. Ζητάει βοήθεια από την Αθήνα και το ανθρωποκτονιών του στέλνει τους δυο καλύτερους αθηναίους αστυνόμους που έχει. Αυτοί, οι αθηναίοι αστυνόμοι, πρόκειται να δέσουν την κατηγορία. Γιατί, δεν ανέχονται να τους ξεφύγει ο δολοφόνος, θα τον χώσουν μέσα και μάλιστα πολύ βαθιά.

 

Το έργο ολοκληρώθηκε και είναι πλέον διαθέσιμο. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

2 σκέψεις στο ““Έγκλημα στο Ναύπλιο”

 1. 2. Ο αστυνόμος του Ναυπλίου σχεδιάστηκε σαν ένας αξιωματικός που μέχρι εκείνη τη στιγμή αντιμετώπισε μόνο μικροπαραβάσεις που γίνονται σε μια ήσυχη επαρχιακή πόλη. Φαίνεται σαν να μην έχει εμπειρία από εγκλήματα. Έτσι τον έβαλα να ζητήσει βοήθεια. Δεν είναι κάποιο “χωριατόπαιδο” που έγινε αστυνόμος από ανθυπασπιστής. Απλά, δεν ξέρει να αντιμετωπίσει ένα έγκλημα.
  3. για την ομάδα που αναφέρεις, τι να σου πω; ρίξε την πρόταση στην ομάδα να δεις αν τραβάει.
  4. Σωστά, η δίκη μεταφέρθηκε στην Τρίπολη.
  Δεν έδωσα επίτηδες ονόματα για να μην μπερδεύεται ο αναγνώστης με τα Κώστας, Γιώργος, Τάκης και προσπαθεί να θυμηθεί ποιός είναι ο Κώστας και ποιός ο Τάκης. Έτσι έμεινα στα φαρμακοποιός, φαντάρος, βραζιλιάνος.
  8. Επίτηδες το έχω αφήσει ασαφές το θέμα του γιου και της Μαρίας. Αφήνω τον αναγνώστη να το φανταστεί μόνος του. Μερικά πράγματα θέλω να τα αφήνω αναπάντητα.

  Τα υπόλοιπα θα τα δω αναλυτικότερα.

 2. γενικά
  1. η πλοκή ζωντανή λόγω των διαλόγων
  2. η ανάλυση των αστυνομικών πολύ ενδιαφέρουσα – περίμενα όμως να αναδειχθούν οι χαρακτήρες του “μπάτσου” και του “ανακριτή”. Του πρώτου ως απαίδευτου, κομπλεξικού χωριατόπαιδιου που άφησε τα χωράφια και μέσω του βουλευτή του βρήκε ψωμί στην αστυνομία. Του δεύτερου ως αξιωματικού μορφωμένου με πανεπιστημιακές γνώσεις σε νομική, κοινωνιολογία, ψυχολογία. Θα είχε ενδιαφέρον μια τέτοια απεικόνιση μέσα από τις διαφορές αυτών των ανθρώπων ώστε να ενημερωθεί ο αναγνώστης ποιοι είναι οι φύλακες της πολιτείας.
  3. ρίξε μια διόρθωση στο κεφ 7 (το μεζονέτα). Ξεφεύγουν από τον συγγραφέα τέτοια ατοπήματα. Χρειάζεται πάντα ένα δεύτερο μάτι να τα εντοπίζει. Έχω 2 βιβλία έτοιμα και θα ήθελα να τα δεις για τέτοια πράγματα. Ευχαρίστως θα κάνω το ίδιο στα δικά σου. Η ομάδα που σκέφτηκες μήπως θα μπορούσε να παίξει αυτόν το ρόλο ώστε να δεθούμε περισσότερο μεταξύ μας;
  4. Η δίκη δεν μπορεί να έγινε στο Ναύπλιο, στον τόπο του εγκλήματος. Να επιλέξεις ουδέτερο έδαφος και θα ήθελα μια περιγραφή που να αφορά τον φαρμακοποιό και την Μαρία. Όπως να είχαν όνομα ο φαρμακοποιός, ο φαντάρος, ο βραζιλιάνος και η πρώην, κάτι σαν την Ουρανία.
  5. Στο τέλος, να υπήρχε μια εξήγηση και κάποια περιγραφή από το ταξίδι της πρώην π.χ. να αναλογίζεται τις συνέπειες των πράξεών της αναδεικνύοντας και το ηθικό μέρος του ανθρώπου όπως αυτό συμβαίνει με τις μεταπτώσεις της κατά την σχεδίαση στο Ναύπλιο και τυχόν αισθηματικά συμβάντα αφού ήταν χρονικά μεγάλο ταξίδι.
  6. Να βάλεις με άλλο τύπο γραμματοσειράς όσα αφορούν τις σκέψεις της πρώην, να μην φαίνεται όπως ο διάλογος. Αυτό διευκολύνει τον αναγνώστη.
  7. Η αφήγηση από το ημερολόγιο της πρώην γενικά να είναι όπως στην πραγματικότητα. Στο ημερολόγιο γράφονται περισσότερο τα συναισθήματα και όχι αναλυτικές περιγραφές (π.χ. άφησα το αυτοκίνητο 1 χλμ πιο μακριά κλ κλ)
  8. Τι άλλο θα ήθελα: Ένα διαφορετικό τέλος. Γίνεται αναφορά στους ανακριτές ότι ο φαντάρος αγαπάει την Μαρία. Το “αγαπάει” είναι υπερβολικό αλλά το “συμπαθεί” δίνει αφορμή σε μια άλλη διάσταση. Ίσως ενός είδους σύνδεσης μεταξύ Μαρίας – φαντάρου που θα μπορούσε να δείξει πως ο φαντάρος:
  (α) σκοτώνει την καταπιεστική μάνα
  (β) ενοχοποιεί τον πατέρα που τον παράτησε στο μαρτύριο της μάνας
  (γ) ελπίζοντας σε μια ερωτική σχέση με την Μαρία
  δηλαδή μια παράνοια του νεαρού ανθρώπου που έχει μαζεμένα παράπονα προς τους γονείς του και βλέψεις σε μια λίγο μεγαλύτερη, όμορφη γυναίκα που πιστεύει πως τον συμπαθεί. Φυσικά κάτι τέτοιο προϋποθέτει να φανούν μικρο-διαφορές μεταξύ φαρμακοποιού και Μαρίας (ενός 45αρη και μιας 26αρας), διενέξεις μεταξύ μητέρας και γιου, να μην θέλει ο πατέρας στα πόδια του το γιο, ζεστές σχέσεις μεταξύ Μαρίας και γιου κλ. Πολύ δουλεία οπότε πάει αλλού η ιστορία. Γενικά πιστεύω πως ένα συγγραφικό έργο προσφέρεται στην έννοια της τραγωδίας που πάντα κάτι έχει να διδάξει αφού καταδείξει το σκεπτικό των ηρώων και φανούν τα τρωτά και άσχημα σημεία της κοινωνίας μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *