Καλλίπολις

 

Σελίδες 154.

Το 20% του έργου βρίσκεται εδώ για δωρεάν διανομή (e-book).

Το σύνολο του έργου (e-book) βρίσκεται εδώ

Για την έντυπη μορφή του βιβλίου εδώ

Το δείγμα ή όλο το έργο είναι σε μορφή “pdf”, και θα σας σταλεί στο e-mail που θα δηλώσετε.

Το βιβλίο έχει αναρτηθεί σαν e-book στην πλατφόρμα Smashwords, Inc. στο link https://www.smashwords.com/books/view/905631 στο οποίο μπορεί κάποιος να κάνει προεπισκόπηση στο 20% του περιεχομένου ή να κατεβάσει στο mail του όλο το περιεχόμενο.

Εισαγωγή στο έργο

Η Πολιτεία του Πλάτωνα δεν εφαρμόστηκε ποτέ σε καμία πόλη, οπότε δεν ξέρουμε αν ήταν μια ουτοπία ή μια καλή ιδέα.

Και αφού η Ιστορία δεν επέτρεψε να δημιουργηθεί τέτοια πόλη, αυτό θα γίνει πραγματικότητα μέσα από ένα διήγημα. Να δούμε πώς θα μπορούσε να ήταν αυτή η πόλη, αν εφαρμόζονταν οι Νόμοι του Πλάτωνα.

Το ιστορικό πείραμα θα γίνει στην Καλλίπολη, μια αποικία στην κάτω Ιταλία.

Το βιβλίο αυτό δεν φιλοδοξεί να διδάξει Φιλοσοφία. Είναι διήγημα, και σαν τέτοιο έχει υπερβολή και φαντασία μέσα στην πλοκή του, ενώ παράλληλα ακροβατεί πάνω στις ιδέες του Πλάτωνα.

Το διήγημα δανείζεται τις ιδέες του Πλάτωνα για να σχηματιστεί η ιστορία του. Δημιουργείται η πόλη, οι Νόμοι αρχίζουν να εφαρμόζονται, και οι πολίτες προσπαθούν να λύσουν τα όσα προβλήματα εμφανίζονται μέσα σ’ αυτό το πρωτόγνωρο, και πρωτάκουστο σύστημα διοίκησης. Οι λύσεις στα προβλήματα δίνονται, από τον Πλάτωνα και τους ανθρώπους, που αυτός επιλέγει στο ξεκίνημα του πειράματος.

Οι Νόμοι αποκαλύπτονται στους συμπολίτες του, σιγά-σιγά ανάλογα με τις ανάγκες της ιστορίας.

Οι φιλοσοφικές αρχές δίνονται από τον Πλάτωνα με το σταγονόμετρο, διότι τέτοιες επαναστατικές πολιτικές ιδέες αναστατώνουν το είναι του ανθρώπου.

Ο Πλάτωνας γνωρίζει πολύ καλά αυτόν τον κίνδυνο, και προσέχει πολύ. Θέλει να επιτύχει στο έργο του, και δεν διακινδυνεύει να τους τα παραθέσει όλα μαζί, δεν είναι δα και τόσο σίγουρος, ότι μπορούν να τα αποδεχτούν όλα μονομιάς.

Ο κεντρικός ήρωας του διηγήματος δεν είναι ένας άνθρωπος, αλλά η ίδια αυτή η πολιτεία σαν σύνολο.

Την αφήγηση την αναλαμβάνει κάποιος άποικος, που ξεφυτρώνει ανάμεσά τους, ενώ κάποιες άλλες φορές η αφήγηση γίνεται, σαν να την κάνει αόριστα η μάζα αυτή των αποίκων, σαν σύνολο. Σε άλλες στιγμές χάνονται αυτοί οι αφηγητές, και αναλαμβάνει την αφήγηση ο συγγραφέας, που εποπτεύει το πεδίο δράσης από ψηλά.

Τα κεφάλαια του βιβλίου:

Πρόλογος

Αναχώρηση αποίκων από την Αθήνα

Το ταξίδι προς κάτω Ιταλία

Άφιξη στην Καλλίπολη

Σχηματίζεται η τάξη των εργατών

Σχηματίζεται η τάξη των αρχόντων

Διατυπώνονται οι Νόμοι και τα Ιαματικά ψεύδη

Εκπαίδευση των φυλάκων

Δοκιμασίες των φυλάκων

Ευγονική

Το ξεκαθάρισμα της τάξης των φυλάκων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *