Μυθοπλασία

Η σελίδα προβλήθηκε: 379 φορές

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ;

Ο Μύθος και η Μυθοπλασία παρουσιάζονται (στους άλλους) σαν μια αφήγηση. Μυθοπλασία είναι η ιστορία, η υπόθεση που περιέχεται σε ένα Λογοτεχνικό έργο.

Δηλαδή, η «μυθοπλασία» είναι το πλάσιμο, η κατασκευή, η σύνθεση του μύθου, που εξαρτάται κυριολεκτικά και αποκλειστικά από τη φαντασία του συγγραφέα.

Ο ΜΥΘΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

Έχουμε δύο ειδών αφηγήσεις. Η μία είναι η “μυθοπλαστική αφήγηση” και η άλλη η “αφήγηση πραγματικών γεγονότων”, όπως είναι για παράδειγμα μια ιστορική αφήγηση.

Στη “μυθοπλαστική αφήγηση”, όλα, όπως ο τόπος, οι ήρωες, τα γεγονότα είναι εξ’ ολοκλήρου μια φαντασία του συγγραφέα. Άρα μια μυθοπλασία δημιουργεί έναν κόσμο που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, αλλά μπορεί να δείχνει στον αναγνώστη σαν πιθανός, σαν αληθινός, να έχει δηλαδή αληθοφάνεια.

Άρα, οι μυθοπλαστικοί κόσμοι είναι αληθινοί ή ψεύτικοι;

Τι σχέση έχει ο μυθοπλαστικός κόσμος με την πραγματικότητα;

Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι μια μυθοπλασία δεν μπορεί να κριθεί ελέγχοντας την αληθοφάνεια και την αυθεντικότητα της σε σχέση με τον πραγματικό κόσμο μας.

Αν κρίνουμε μια μυθοπλασία με βάση την “αλήθεια” που περιέχει, τότε την εξισώνουμε με ένα ντοκουμέντο, δηλαδή με μια “αφήγηση πραγματικών γεγονότων”.

Η μυθοπλασία δεν είναι ούτε αληθινή, ούτε ψεύτικη, δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Η μυθοπλασία δεν είναι ταυτόσημη με την πραγματικότητα, ούτε το αντίθετο αυτής.

Η μυθοπλασία είναι απλώς “Λογοτεχνία”, στην οποία συμπλέκεται το φανταστικό με το πραγματικό τόσο πολύ, που  μερικές φορές δεν είναι εύκολο να διακρίνουμε τα όρια τους.

Σίγουρα η πραγματικότητα δίνει αφορμές να ξεκινήσει η μυθοπλασία, αλλά μέχρι εκεί φτάνει η ομοιότητα τους.

Το σημαντικό, λοιπόν, στη μυθοπλασία δεν είναι να κριθεί η ακρίβεια που αυτή αναπαριστά την πραγματικότητα, αλλά να κριθεί ο τρόπος και τα εργαλεία που αυτή (η μυθοπλασία) χρησιμοποιεί, για να δώσει την ψευδαίσθηση της πραγματικότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *