αυτοέκδοση βιβλίου εκτύπωση έργου

Αυτοέκδοση βιβλίου

[η φωτογραφία προέρχεται από το https://pixabay.com και είναι ελεύθερη προς χρήση]

Home » Blog » Απόψεις » Αυτοέκδοση βιβλίου


Τεράστιο θέμα η αυτοέκδοση βιβλίου ή με άλλα λόγια η εκτύπωση έργου και μόνο που ξεκινά κάποιος να διαβάζει τον τίτλο του άρθρου.

Γιατί όμως;

Ποιόν αφορά το θέμα αυτό;

Κάθε άνθρωπο που σε κάποια στιγμή της ζωής του κάθεται και γράφει σε ένα χαρτί ένα κείμενο, το οποίο θα ήθελε να διαβαστεί και από άλλους ανθρώπους. Δεν αφορά το αναγνωστικό κοινό, αφορά μόνο τους δημιουργούς.

Τι επιλογές έχει ο δημιουργός;

α) Να δώσει το χειρόγραφό του σε έναν κλασικό εκδοτικό οίκο.

β) Να το διαβάζει και να το χαίρεται μόνος του

Αν διαλέξει το (α), τι μπορεί να περιμένει από αυτή την κίνηση;

α) να μη του απαντήσει κανείς ποτέ.

β) να δεχτεί να τυπώσει το έργο, αλλά εφόσον ο ίδιος ο δημιουργός πληρώσει τα έξοδα της έκδοσης.

γ) να δεχτεί να το εκδώσει με έξοδα του οίκου, αφού ο δημιουργός υπογράψει ένα συμβόλαιο με το οποίο αυτός θα παίρνει κάποιο μικρό ποσό από κάθε πώληση (συνήθως ο δημιουργός παίρνει τα ψίχουλα που περισσεύουν στο τραπέζι).

Βέβαια, αν ο δημιουργός έχει ήδη στην αγορά του βιβλίου ένα γερό όνομα, τα πράγματα αλλάζουν. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία δημιουργών, απλά, αυτό το άρθρο δεν είναι για σας.

Για όλους τους υπόλοιπους δημιουργούς που συνεχίζουν την ανάγνωση… υπάρχει η λύση να γίνει “αυτοέκδοση” του βιβλίου και κατά συνέπεια να έρθει η επιδιωκόμενη εκτύπωση του έργου.

Προσοχή χρειάζεται εδώ.

Υπάρχουν κάποιοι εκδοτικοί οίκοι που στις ιστοσελίδες τους διαφημίζουν ότι κάνουν αυτοεκδόσεις.

Συνήθως σου λένε: “Θα σου τυπώσουμε 100-200 αντίτυπα προς 4-6 ευρω έκαστο και θα στα παραδώσουμε να τα πουλήσεις εσύ”.  Άρα, ο δημιουργός στην ουσία, είναι σαν να επιλέγει την πιο πάνω περίπτωση (β) .

Αυτό όμως δεν λέγεται “αυτοέκδοση”, λέγεται παραγγελία μιας δουλειάς προς ένα τυπογραφείο.

Οποιοσδήποτε τυπογράφος θα μπορούσε να κάνει την ίδια δουλειά. Δεν χρειάζεται να είναι εκδοτικός οίκος, κι ας λέγεται καταχρηστικά αυτός έτσι.

Η αυτοέκδοση αξίζει, αν μπορείς να τυπώσεις 10 βιβλία τώρα και άλλα 10 το επόμενο εξάμηνο. Το να εκτυπώσεις μονοκοπανιά 200 αντίτυπα είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να έχεις απώλεια του εισοδήματός σου. Η Ελληνική αγορά, για τους μικρούς δημιουργούς, δεν είναι ικανή να απορροφήσει 200 βιβλία.

Άρα, η μόνη επιλογή που απομένει σε έναν νέο δημιουργό, είναι η εκτύπωση των βιβλίων του ακόμα και στην ποσότητα του ενός βιβλίου κάθε φορά.

Ποιό τυπογραφείο όμως μπορεί να μπει σ΄ αυτή τη διαδικασία του ενός αντίτυπου την κάθε φορά;

Μη ψάχνετε στην Ελλάδα, τέτοιο τυπογραφείο δεν υπάρχει.

Υπάρχει όμως σε άλλες χώρες. Θέλετε Amazon; θέλετε Lulu; Θέλετε κάποια άλλη εταιρεία; Διαλέγετε και παίρνετε.

Η διαδικασία; δεν υπάρχει απλούστερη.

Στέλνετε το κείμενό σας, σε κάποιους,  ακόμη και σε μορφή doc. Επιλέγετε ποιότητα χαρτιού, είδος και  μορφοποίηση εξώφυλλου, ζητάτε να σας δώσουν αυτοί αριθμό ISBN (αν δεν έχετε κάποιον δικό σας) και τελειώσατε.

Η πλατφόρμα σας προτείνει την ελάχιστη τιμή πώλησης και εσείς ορίζετε τη δική σας. Ανάλογα με την τιμή πώλησης που θα επιλέξετε, ανάλογο είναι και το κέρδος σας για κάθε πώληση.

Η πλατφόρμα αναλαμβάνει να πουλάει το βιβλίο σας, σε όποιον το παραγγείλει από οπουδήποτε στον κόσμο και να καταθέτει στην τράπεζά σας το κέρδος που έχετε συμφωνήσει μαζί της, όταν καθορίσατε την τιμή πώλησης. Το κέρδος του δημιουργού είναι πολύ ανώτερο από αυτό που θα σας έδινε ένας εκδοτικός οίκος στην Ελλάδα. Πλησιάζει, αν δεν το ξεπερνάει και το 50% της τιμής πώλησης. Καμία δηλαδή σχέση με το κέρδος που θα είχατε στην Ελλάδα.

Ούτε παραχωρείτε συγγραφικά δικαιώματα, ούτε τίποτα. Οποτεδήποτε θέλετε να σταματήσετε τη διάθεση του έργου σας, το κάνετε με λίγα κλικ στο πληκτρολόγιο σας.

Οποτεδήποτε θελήσετε να διορθώσετε κάτι στο έργο σας, το κάνετε επίσης με μερικά κλικ.

Οποτεδήποτε θελήσετε να αλλάξετε το εξώφυλλό σας, είναι επίσης πανεύκολο.

Παραγγέλνετε επί τόπου ένα αντίτυπο και περιμένετε τον ταχυδρόμο να σας το φέρει.

Αυτό ήταν, έχετε το βιβλίο σας στα χέρια σας σε μια αξιόλογη εκτύπωση.

Αν τώρα, έχετε εσείς στην Ελλάδα κάποιο εμπορικό κύκλωμα όπου μπορείτε να διαθέσετε το βιβλίο σας, το κάνετε εσείς οι ίδιοι παραγγέλνοντας όσα αντίτυπα χρειάζεστε.

Αν δεν έχετε τέτοιο εμπορικό κύκλωμα, αρκείστε στις πωλήσεις που θα γίνουν μέσω της πλατφόρμας σε αναγνώστες που μπορεί να βρίσκονται σε όποιο σημείο της γης φαντάζεστε.

Αν διαθέτετε μια ιστοσελίδα και έχετε αναγνώστες που σας παρακολουθούν τους  κατευθύνετε  να τα παραγγείλουν μέσω του Internet απ΄ ευθείας στην εκδοτική εταιρεία του εξωτερικού. Έτσι κι αλλιώς, εσείς θα παίρνετε για κάθε πώληση βιβλίου σας το κέρδος που έχετε προσυμφωνήσει.

Τι απλούστερο και τι διαφανέστερο!

Το αναγνωστικό σας κοινό, βέβαια, είναι αυτό που μπορεί να διαβάσει την Ελληνική γλώσσα οπουδήποτε στη γη.

Αν καταφέρετε και το μεταφράσετε, τότε το αναγνωστικό σας κοινό μεγαλώνει αμέσως.

Το μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει τους “αυτοεκδότες” είναι το κύκλωμα της προώθησης του βιβλίου. Ιδανικό θα ήταν, αν κάποιοι αυτοεκδότες συνασπιστούν σε μια μικρή εταιρεία έκδοσης των δικών τους βιβλίων. Η εταιρεία θα παραγγέλνει στο τυπογραφείο όσα βιβλία θέλει και από κεί και πέρα το τμήμα διακίνησης αυτής της μικρής εταιρείας θα αναλάβει να το τοποθετήσει στο ράφι του βιβλιοπωλείου.

Μη απατάστε, η αυτοέκδοση βιβλίου και η εκτύπωση του έργου σας δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.


δείτε επίσης:  Εκδοτικός οίκος ή αυτοέκδοση βιβλίου;   Λευτεριά στα Βιβλία!   Μια άλλη ματιά στην έκδοση βιβλίου


 

7 σκέψεις στο “Αυτοέκδοση βιβλίου

 1. Ειναι καλη ιδεα οτι εκτος απο λουλου και αμαζον να βρουμε μια μικρη εταιρεια αυτοεκδοσης μονο για την προώθηση στα βιβλιοπωλεία?
  Τουλαχιστον ηια τα τιμολογια και τα λοιπα…

  1. Καλή ιδέα θα ήταν, αν γνωρίζαμε πόσο ποσοστό επί της λιανικής τιμής πώλησης θα εισπράξει ο συγγραφέας.

 2. EINAI NOYBEΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 300 ΣΕΛΙΔΕΣ. Στο LULU ΠΟΥ ΡΩΤΗΣΑ ΝΑΙ ΜΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΕΙ ΕΝΑ ΕΒΟΟΚ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΝ ΤΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΩ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ.

 3. Ενδιαφέρον και κατατοπιστικό άρθρο. Εχω ήδη ένα μυθιστόρημα έτοιμο και θέλω να το προωθήσω. Από εκδοτικούς οίκους δεν περιμένω τίποτα. Το έχω προσπαθήσει. Η ερώτησή μου είναι, είναι προτιμότερο να το φτιάξω σε κανονικό βιβλίο ή σε ebook? Είναι καλύτερο και πιο προσοδοφόρο στο Kindle Amazon ή στο lulu ή μήπως στο Goodreads? Ποιές πλατφόρμες έχετε υπ΄όψιν σας και ποιές πιστεύετε πως είναι οι καλύτερες? Είμαι διατεθειμένη να το μεταφράσω κιόλας στα Αγγλικά. Άλλη ερώτηση 88 σελίδες Α4, αν “μεταφραστούν” σε μέγεθος βιβλίου, συνιστούν μυθιστόρημα ή νουβέλα?

  Ευχαριστώ

  Πρώην blogger
  ερασιτέχνης συγγραφέας (διηγήματα, μυθιστορήματα)
  αρθογράφος σε sites
  creative writing lover all the way
  K.

  1. Μυθιστόρημα ή Νουβέλα;
   Όσοι είναι πιο σχετικοί από μένα λένε ότι τα διαχωριστικά όρια είναι δυσδιάκριτα. Μια γενική κατηγοριοποίηση είναι ότι η Νουβέλα συνήθως έχει έκταση 100-300 σελίδες. Την χαρακτηρίζει περισσότερο ο ρεαλισμός της πλοκής σε αντίθεση με το μυθιστόρημα.
   Βιβλίο ή e-book;
   Δύο διαφορετικά πράγματα που το καθένα έχει τα υπερ του και τα κατά του. Για κάποιους είναι αδύνατο να διαβάσουν οτιδήποτε δεν είναι σε χαρτί. Κάποιοι άλλοι διαβάζουν μόνο e-books. Κατά συνέπεια, είναι δύο διαφορετικές αγορές, που η μία δεν εμποδίζει την άλλη. Αντίθετα μπορεί το e-book να βοηθήσει ένα βιβλίο. Άρα εγώ θα διάλεγα και τις δύο μορφές.
   Ποιά πλατφόρμα;
   Η Amazon όπως ξέρω δεν κάνει αποδεκτό ένα βιβλίο στην Ελληνική γλώσσα (ενώ παλιότερα το έκανε). Η Lulu αντίθετα το κάνει. Δεν έχω μπει στη διαδικασία να κρίνω ποιά είναι αποδοτικότερη. Εγώ δημοσιεύω τα δικά μου στη Lulu, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι οι λοιπές πλατφόρμες είναι υποδεέστερες.
   Αγγλικά ή Ελληνικά;
   Αν το μεταφράσετε στα Αγγλικά, τότε έχετε πετύχει το απόλυτο. Το αναγνωστικό κοινό στην Αγγλική γλώσσα είναι τεράστιο, ενώ στην Ελληνική κλαψ, κλαψ.

   Ό,τι και αν αποφασίσετε σας εύχομαι τα καλύτερα!

   1. Το 2023, συμπληρώνω 50 χρόνια στις πωλήσεις ασφαλειών. έχω γράψει ένα βιβλίο, για την οργάνωση του ασφαλιστή και τις πωλήσεις.
    Προτιμώ την αυτοέκδοση.
    Μπορώ να σας δώσω ότι στοιχεία θέλετε και θα ήθελα μια προσφορά σας.
    Σας ευχαριστώ πολύ
    Αντώνης Σαούτης
    Τηλ. 6942 551 350

    1. κύριε Σαούτη, καλησπέρα σας
     Δεν είμαι κάποιος οίκος που κάνει αυτοέκδοση.
     Η σελίδα αυτή είναι προσωπική μου.

     σας ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *