Ψυχολογική λεκτική σεξουαλική βία, στόχος η Γυναίκα

Home » Blog » τα Βιβλία μου » Ψυχολογική λεκτική σεξουαλική βία, στόχος η Γυναίκα

διήγημα, “Είδα τον φόβο“, η ψυχολογική, λεκτική και σεξουαλική βία κατά των γυναικών, σελίδες 162, Αυτοέκδοση από: moschosbooks.gr, 2021

ISBN: 978-618-85346-0-5

Τι πραγματεύεται το βιβλίο;

Οι κεντρικοί ήρωες του διηγήματος είναι τρεις άνθρωποι. Η μάνα, ο έφηβος γιος της και ο κουνιάδος της μάνας.

Η μάνα έρχεται σε δεύτερο γάμο και φέρνει μαζί της έναν γιο της από τον πρώτο. Ο χαρακτήρας της είναι “τυπικότατος χαρακτήρας” μέχρι να ανακαλύψει ότι ο γιος της έχει ιδιαίτερες τάσεις στη σεξουαλική του ζωή. Από αυτό το σημείο και μετά βλέπουμε πόσο εύκολο είναι να ανατραπεί αυτός ο “τυπικότατος χαρακτήρας”. Στην αρχή ζητά και δέχεται ολόκαρδα τη βοήθεια του κουνιάδου της. Ταυτόχρονα, όμως,  κάνει το πρώτο της λάθος· αποκρύπτει την αλήθεια από όλους τους άλλους. Την κατακλύζει φόβος και ντροπή που γίνονται προσάναμμα σε ακραίες σκέψεις του κουνιάδου της. Φόβος το κυρίαρχο χαρακτηριστικό που την πλακώνει. Δεν είναι σε θέση να τον διαχειριστεί. Είναι το μοιραίο κλικ που αλλάζει και αυτήν και τον  κουνιάδο της.

Αυτός, εκμεταλλευόμενος την ανάγκη της για συγκάλυψη του γιου, περνάει σχεδόν αδιόρατα σε συμπεριφορές που στην ουσία είναι καθαρή ψυχολογική βία εις βάρος της. Όταν βλέπει ότι αυτή παγιδεύεται εύκολα, θα το εκμεταλλευτεί ασκώντας πάνω της και λεκτική βία. Η συμπεριφορά του προς αυτήν γίνεται ανεξέλεγκτη, ακόμα και για τον ίδιο.

διήγημα είδα τον φόβο

Η τέλεια συνταγή για τη βία, την ψυχολογική τη  λεκτική και εν τέλει τη σεξουαλική

Έτσι, βήμα-βήμα αυτή πέφτει όλο και βαθύτερα στα πλοκάμια που της στήνει ο ψυχισμός της. Μοναδικός στόχος της να γλιτώσει τον γιο από την ομοφυλοφιλία. Βάζει ανάχωμα τον εαυτό της, όλο και περισσότερο, για να απομακρύνει τον κουνιάδο από τον γιο της. Κάνει απανωτά λάθη. Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς από τη στιγμή που ξεκίνησε το πρώτο της λάθος. Αυτό που ξεκίνησε από φόβο και ντροπή, πέρασε σε σιχαμάρα για την προσωπικότητα της, περπάτησε παρέα με την απαξίωσή της και στο τέλος δεν απέφυγε και τη σεξουαλική βία που αχνοφαινόταν η σκιά της να σαλεύει στο βάθος της σκηνής.

Από την άλλη ένας εργένης στα 35 του, δάσκαλος στο επάγγελμα, υφίσταται μεταβολές στη συμπεριφορά του. Δεν το επιδίωξε, αλλά του ήρθε στο πιάτο σαν έτοιμο γλυκό μια γυναίκα. Το ότι αυτή η γυναίκα είναι η νύφη του, λίγο απασχόλησε την αδύνατη ηθική του. Η συμπεριφορά του δείχνει πόσο βαθιά άβυσσος είναι η  ψυχή του άντρα. Όταν αντιλαμβάνεται ότι η νύφη του είναι έρμαιο του φόβου και της δικής της μηδαμινής αυτοεκτίμησης, δοκιμάζει διστακτικά πάνω της διάφορες τακτικές βίας. Κάνει ¨πείραμα” να δει πόσο μπορεί να ξεφτιλιστεί κάποια που βρίσκεται σε ψυχολογική ανωριμότητα. Όταν διαπιστώνει ότι σε αυτήν πλέον έχει εγκατασταθεί το δίκτυ των φόβων της, προχωρά και στο τελευταίο στάδιο, αυτό της σεξουαλικής επικυριαρχίας της.

Ήταν εξ αρχής ένας βιαστής ή έγινε;

Ο κουνιάδος ίσως να μη προχωρούσε καθόλου τα σχέδια του, αν έβρισκε μπροστά του τη στοιχειώδη αντίδρασή της ή αν αυτή δεν έκανε το πρώτο λάθος να αποκρύψει την αλήθεια. Το κάθε λάθος της, έφερνε το επόμενο. Και αυτός εκμεταλλευόμενος τα λάθη της προχώρησε, έτσι χωρίς να το παιδέψει και πολύ στο μυαλό του, σε όλα τα στάδια.

Ήταν ένας εν υπνώσει βιαστής ψυχών. Τον ξύπνησε στο άγριο αρσενικό του ένστικτο η αδυναμία της άλλης. Δεν ήταν ποτέ του ο σκληρός βιαστής, δεν ήταν τόσο θαρραλέος να παίξει τον ρόλο αυτόν, δειλός ήταν, και το είχε αποδείξει πολλές φορές στη ζωή του. Το ήξερε ότι ήταν δειλός, αλλά να που και αυτό το δειλό θρασίμι έγινε ο βιαστής που ονειρευόταν στα δειλά του όνειρα. Είχε και αυτός πρόβλημα να χειριστεί το γυναικείο φύλο. Αδυνατούσε να κουμαντάρει μια στοιχειώδη αισθηματική ζωή. Με τη νύφη του όμως ήταν αλλιώς. Αυτή δεν χρειαζόταν κανέναν ιδιαίτερο χειρισμό, εκτός από το να τη λούζει με τόνους φόβου, ενοχών και ντροπής.

Και ο γιος;

Από την εφηβική του ηλικία, κιόλας, έδειξε τις ιδιαιτερότητες του. Στην ενηλικίωσή του δίνει εντονότερα το στίγμα του. Δεν τον νοιάζει τίποτα εκτός από την ικανοποίησή του. Δεν ντρέπεται για το ότι είναι διαφορετικός. Ούτε μπορεί να φανταστεί τη βία που υφίσταται η μάνα του για χάρη του. Πολύ πιθανόν, αν ήξερε τα πάντα να ακολουθούσε και αυτός μια άλλη γραμμή πλεύσης.

Κοινή διαπίστωση, στο τέλος της ιστορίας, είναι ότι η αλήθεια δεν πρέπει ποτέ να αποκρύβεται, γιατί πάντα θα παραφυλάει κάποιος που πιθανόν να αρπάξει τον πειρασμό και να γευτεί τις λεπτές φιλήδονες πτυχές του.

Η απόκρυψη είναι σκοτάδι και το σκοτάδι τρέφει τη βία.
επιλέξτε το εικονίδιο για να ξεφυλλίσετε (δωρεάν) τις πρώτες σελίδες
επιλέξτε το εικονίδιο για να σας σταλεί το e-book στο mail σας
επιλέξτε το εικονίδιο για να σας σταλεί το έντυπο βιβλίο ταχυδρομικά

Κριτική του βιβλίου από την συγγραφέα Σοφία Τανακίδου


θα θέλατε…

  • να αφήσετε το σχόλιο σας στο τέλος της ανάρτησης;
  • να στείλετε τα σχόλια σας στο mail μου;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *