Για τον συγγραφέα: Καρράς, Ιωάννης Γ. Ο Ιωάννης Γ. Καρράς γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα και είναι πτυχιούχος Φυσικός με Master και Διδακτορικό Τίτλο στον Αυτοματισμό Η/Υ. Από πολύ νωρίς ξεχώρισε για τις ερευνητικές του ανησυχίες λαμβάνοντας δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν TV games και ηλεκτρονικές ντράμς. Έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα Ελέγχου Τροφίμων, Μόλυνσης Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι πιστοποιημένος Αξιολογητής στην Κοινωνία Πληροφορίας Α.Ε., επιμορφωτής σε προγράμματα του ΥΠΕΠΘ, ΕΚΕΠΙΣ έχοντας επίσης διδάξει στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στις Στρατιωτικές Σχολές Αεροπορίας και Πολεμικού Ναυτικού, σε ΙΕΚ, ΚΕΚ όπως και στα προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης Ενηλίκων ΗΡΩΝ. Διαθέτει αξιόλογο διδακτικό…
Blog
Θεατρική ομάδα “Le due maschere”
Η θεατρική ομάδα “Le due maschere” δημοσιεύει στο κανάλι του youtube τα θεατρικά της έργα, που δίνουν μια αίσθηση του παλιού ραδιοφωνικού θεάτρου. le due maschere Μπείτε και ακούστε. Καλή σας ακρόαση!
Ο ταχυδρόμος των μηνυμάτων στο μπουκάλι
φωτο από το pixabay.com Εισαγωγή στο «Ο ταχυδρόμος των μηνυμάτων στο μπουκάλι» Il postino di messaggi in bottiglia (Podcast in Italics): Εμφανίζονται σε μεγάλα περιπετειώδη μυθιστορήματα όπως Τα παιδιά του καπετάνιου Γκραντ και Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα του Ιουλίου Βερν ή το Νησί των θησαυρών του Στίβενσον, σε διάσημες αστυνομικές ιστορίες όπως οι Δέκα μικροί Ινδιάνοι της Αγκάθα Κρίστι ή σε έργα που έγιναν επίσης επιτυχημένες ταινίες όπως Τα λόγια που δεν σου είπα ποτέ και Ο πλανήτης των πιθήκων. Μιλάω για μηνύματα σε ένα μπουκάλι. Συνήθως ένα απλό κομμάτι χαρτί με μερικές χειρόγραφες λέξεις, σφραγισμένο σε…
Διαρροή εγκεφάλων
φωτο από το pixabay.com Εισαγωγή στο «Διαρροή εγκεφάλων» Cervello in fuga (Podcast in Italian) Στην εποχή του, η έκφραση “διαρροή εγκεφάλων” δεν είχε ακόμη εφευρεθεί. Αλλά αν δεν είχε φύγει, αν είχε μείνει στο σπίτι του, μπορεί να είχε καταλήξει σε κρεματόριο. Ή ίσως οι Ναζί να τον είχαν γλιτώσει. Ποιος ξέρει, ίσως να μην είχαν εξοντώσει ελαφρά τη καρδία έναν από τους μεγαλύτερους εγκεφάλους στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το γεγονός είναι ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ένας Γερμανός, Εβραίος, δεν το σκέφτηκε δύο φορές όταν μύρισε τον αέρα στη Γερμανία εκείνη την εποχή και δέχτηκε μια προσφορά από ένα αμερικανικό…
Μια κλωτσιά στον πόλεμο
φωτο από το pixabay.com Εισαγωγή στο «Μια κλωτσιά στον πόλεμο» Un calcio alla guerra (Podcast in Italian): https://open.spotify.com/episode/5kvLBUYCNwWtUKTJVRzoOE?si=f6cZO_JqRbSJJvFfGMxf5Q Ξέρετε κάτι πιο τρελό από τον πόλεμο; Κάτι πιο άσκοπο, πιο ηλίθιο, πιο παράλογο; Εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο άνθρωπος δεν έχει καταφέρει να εφεύρει κάτι έξυπνο για να λύσει τις πιο δύσκολες διαμάχες μεταξύ όντων του είδους του. Οι στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο ξεπερνούν σήμερα τα 2200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η μείωσή τους κατά 10% θα μπορούσε να εξαλείψει πλήρως την πείνα. Για τα καλά. Έτσι, ως παράδειγμα καλύτερης χρήσης των πόρων. ‘Η στρατιωτική νοημοσύνη είναι μια αντίφαση όρων’ είπε ο…
Άνθρωποι της θάλασσας
φωτο από το pixabay.com Εισαγωγή στο «Άνθρωποι της θάλασσας» Να είστε επιφυλακτικοί με όσους σας λένε ότι γνωρίζουν καλά το «Polignano a mare», έναν από τους πιο εμβληματικούς οικισμούς της Απουλίας. Υπάρχουν πολλοί, όλο και περισσότεροι, που τον επισκέπτονται τακτικά, που επιστρέφουν εγκαίρως για τις καλοκαιρινές τους διακοπές ή που τον έχουν επιλέξει ως τον τόπο αναψυχής τους, χαράσσοντας τη δική τους ευτυχισμένη γωνιά στους τοίχους φτιαγμένους από πέτρες τούφα κάποιας αρχαίας κατοικίας. Και μετά υπάρχουν και εκείνοι που τον γνώρισαν μέσα από τις μαγευτικές εικόνες επιτυχημένων ταινιών ή που έτυχε να βρεθούν τυχαία, για μια παράσταση στην πλατεία ή…
Η γλώσσα της αγάπης
φωτο από το pixabay.com Εισαγωγή στο «Η γλώσσα της αγάπης» Lingua d’amore (Podcast in Italian) Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μάθετε μια γλώσσα. Ο πιο φυσικός, αλάνθαστος, ο ίδιος σε όλο τον κόσμο, είναι να γεννηθείς και να ζήσεις σε ένα μέρος όπου όλοι χρησιμοποιούν το ίδιο ιδίωμα. Αυτό το γνωρίζουμε, και ονομάζεται “μητρική γλώσσα”. Με παρόμοιο μηχανισμό, αν και συχνά με διαφορετικά αποτελέσματα, μπορεί κανείς να μάθει μια ξένη γλώσσα ακόμη και ως ενήλικας. Η προϋπόθεση είναι πάντα ότι υπάρχουν άλλοι άνθρωποι γύρω του που χρησιμοποιούν αυτή τη γλώσσα. Τι συμβαίνει όμως αν κάποιος αρχίσει να μιλάει μια γλώσσα…
Το νησί των Ιπτάμενων γυναικών
φωτο από το pixabay.com Εισαγωγή “Το νησί των Ιπτάμενων γυναικών” Δεν υπάρχει λαός στον κόσμο που να μην έχει τραφεί άφθονα από μύθους, θρύλους, φανταστικές ιστορίες, σπάνια εισαγόμενες, σχεδόν πάντα περήφανα ντόπιες. Από αμνημονεύτων χρόνων, ο άνθρωπος κατάφερνε να βρίσκει εγκαίρως μια εξήγηση για οτιδήποτε συνέβαινε, ανάγοντας τα πάντα σε ανώτερες οντότητες, στη θέληση υπερφυσικών όντων και δυνάμεων. Στην αχλή των αιώνων, ήμασταν όλοι πολυθεϊστές, πιστεύαμε σε χιλιάδες μυθολογικές μορφές, φανταστικά όντα: στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε πραγματικά να μας εκπλήξει τόσο πολύ, επειδή κάθε γεγονός μπορούσε πάντα να αναχθεί σε μια αυστηρή λογική, η οποία έβαζε…
Η μετάβαση από την Προφορικότητα στην Εγγραμματοσύνη, προφορική παράδοση και Λαϊκός Πολιτισμός
γράφει η Σταυρούλα Καραμπάτου κατηγορία: Ελληνικός Πολιτισμός / Νεότερη περίοδος / Κοινωνική ζωή / Δημόσιος και Ιδιωτικός βίος ΕΙΣΑΓΩΓΗ Δύο δυαδικές διακρίσεις θα αποτελέσουν τις βάσεις πάνω στις οποίες θα δομηθεί καθεμιά από τις δύο ενότητες της παρούσας μελέτηςς και συγκεκριμένα όσον αφορά την πρώτη ο προφορικός και ο γραπτός πολιτισμός και τη δεύτερη το λαϊκό και το λόγιο ιδίωμα. Με έναυσμα ένα απόσπασμα από την Εισαγωγή του Θ. Παραδέλλη στο έργο του W. J. Ong “Προφορικότητα και Εγγραμματοσύνη”, θα αναφερθούν στην πρώτη ενότητα τα χαρακτηριστικά και οι διαφορές μεταξύ προφορικού και γραπτού πολιτισμού και θα συσχετιστεί καθένας από τους δύο με συγκεκριμένες κοινωνικές…
Λόγια & Λαϊκή Αρχιτεκτονική – Ο χώρος ως στοιχείο συγκρότησης της ταυτότητας
γράφει η Σταυρούλα Καραμπάτου κατηγορία: Ελληνικός Πολιτισμός / Νεότερη περίοδος / Κοινωνική ζωή / Δημόσιος και Ιδιωτικός βίος ΕΙΣΑΓΩΓΗ Δύο αποσπάσματα κειμένων που αναφέρονται στην πόλη των Αθηνών και συγκεκριμένα, στην Ακρόπολη το πρώτο, από το έργο του Γ. Χαμηλάκη με τίτλο “Το έθνος και τα ερείπιά του”, και στα Αναφιώτικα το δεύτερο, από το έργο της Ρ. Καυταντζόγλου με τίτλο “Στη σκιά του Ιερού βράχου”, γίνονται η αφορμή της προσέγγισης της λόγιας και της λαϊκής αρχιτεκτονικής αντίστοιχα στις δύο ενότητες που απαρτίζουν την παρούσα εργασία. Οι συζητήσεις γύρω από την επιλογή νέας πρωτεύουσας για το ελληνικό κράτος μετά το…