Πόσοι Αυτοεκδότες, τελικά, υπάρχουν;

Home » Blog » Απόψεις » Πόσοι Αυτοεκδότες, τελικά, υπάρχουν;


Πόσοι Αυτοεκδότες, τελικά, υπάρχουν εκεί έξω; Αυτό είναι ερώτημα που κάποια στιγμή θέλει απάντηση.

Αυτοεκδότης είναι αυτός που έχει όλα τα δικαιώματα πάνω στο έργο του. Δεν τα έχει παραχωρήσει σε κάποιον εκδοτικό οίκο ή σε κάποιον κατ’ όνομα εκδοτικό οίκο.

Στην ουσία ο Αυτοεκδότης έρχεται σε επαφή μόνος του με όλες αυτές τις ειδικότητες (όπως είναι ο επιμελητής, ο εικονογράφος, ο γραφίστας και ο τυπογράφος), προκειμένου να τυπωθεί το βιβλίο του.

Αυτοεκδότης δεν είναι αυτός που πληρώσει κάποιον κατ’ ευφημισμό εκδοτικό οίκο, μόνο και μόνο για να πει ότι το βιβλίο του εκτυπώθηκε. Αυτοέκδοση και απώλεια του δικαιώματος από τον δημιουργό να διακινεί το έργο του δεν είναι συμβατά.

Εντέλει ο αυτοεκδότης αφού γράψει το έργο του, το επιμελείται αυτός ο ίδιος ή το δίνει σε κάποιον επιμελητή να κάνει αυτή την ιδιαίτερη εργασία. Αν χρειάζεται και εικονογράφηση, πάλι βρίσκει κάποιον ανεξάρτητο επαγγελματία γραφίστα, Το ίδιο συμβαίνει και με το εξώφυλλο. Ο αυτοεκδότης λοιπόν συνεργάζεται με ανεξάρτητους επαγγελματίες μέχρι το έργο του να είναι έτοιμο να το πάει αυτός ο ίδιος στο τυπογραφείο.

Εκεί γράφεται η τελευταία πράξη του έργου. Παραδίδει στον τυπογράφο κείμενο και εικόνες, καθορίζει την ποιότητα του χαρτιού, το μέγεθος και τέλος!

Το βιβλίο εκτυπώνεται σε όσα αντίτυπα συμφωνηθούν, πληρώνει και τον τελευταίο επαγγελματία και το ταξίδι αρχίζει!

 

Αυτού του είδους τους συγγραφείς, λοιπόν, προσπάθησα να ανακαλύψω πόσοι είναι εκεί έξω

Μια εύκολη προσέγγιση ήταν να στείλω ένα σχετικό μήνυμα σε ομάδες του facebook στις οποίες όλα τα Μέλη ασχολούνται με το βιβλίο είτε σαν αναγνώστες είτε σαν συγγραφείς.

Το μήνυμα ήταν ότι, όποιος αυτοεκδότης επιθυμεί μπορεί να στείλει το εξώφυλλο, μια περίληψη του έργου του και μερικά προσωπικά στοιχεία του, ώστε να έρθει σε επαφή μαζί του κάποιος που επιθυμεί να προμηθευτεί κάποιο βιβλίο. Τα στοιχεία αυτά θα έμπαιναν σε μια ιδιαίτερη Κατηγορία της ιστοσελίδας μου. Δηλαδή δινόταν η δυνατότητα να διαφημιστεί ο όποιος αυτοεκδότης ήθελε, μια και η αγορά είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξει αυτούς τους ονειροπόλους συγγραφείς.

Οι ομάδες αυτές είχαν 11.000 Μέλη συνολικά. Υπέθεσα ότι οι μισοί είναι ενεργοί. Οι υπόλοιποι είναι τουρίστες που απλά βλέπουν φως και μπαίνουν. Άρα υπολόγιζα σε 5.000 ενεργά Μέλη τουλάχιστον. Υπέθεσα επίσης ότι οι μισοί από αυτούς θα ήταν απλοί αναγνώστες, λάτρεις του βιβλίου θα τους λέγαμε αλλιώς. Μας μένουν λοιπόν 2.500 Μέλη που μάλλον συγγράφουν. Ένας πολύ καλός αριθμός που είναι πολύ πιθανόν να κρύβει μέσα του και αρκετούς αυτοεκδότες.

Πόσους; Θα φανεί αμέσως πιο κάτω

Στο μήνυμα απάντησαν τρεις (3) δηλώνοντας την ιδιότητα τους σαν αυτοεκδότες.

Και ένας (1) εξ αυτών δήλωσε ότι θα έμπαινε στη διαδικασία να στείλει τα έργα του για δημοσίευση.

 

Τι συμπέρασμα θα βγάζατε εσείς;

Πόσοι Αυτοεκδότες, τελικά, υπάρχουν εκεί έξω; Μόνο τρεις;

Από τα 2.500 Μέλη αυτών των ομάδων, που δυνητικά θα είναι συγγραφείς, όλοι τους είναι συνεργαζόμενοι με κάποιον εκδοτικό οίκο;

Ότι υπάρχουν και άλλοι αυτοεκδότες που, απλά, δεν ενδιαφέρονται να διαφημιστούν δωρεάν από μια ιστοσελίδα;

Ότι τους έψαξα σε λάθος μέρος;

Ότι η υπόθεση αυτοεκδότες είναι μια φούσκα που δεν υπάρχει στον πραγματικό κόσμο;

Μήπως όλοι αυτοί που δηλώνουν κατά καιρούς ότι είναι αυτοεκδότες, είναι τελικά συγγραφείς που, απλά, πληρώνουν κάποιον εκδοτικό(!) οίκο για να εκτυπωθεί το έργο τους, νομίζοντας ότι είναι αυτοεκδότες;

 

Μήπως να ξεκαθαρίσουμε ακόμα μια φορά τα πράγματα;

Αυτοεκδότης είναι αυτός που συνεργάζεται άμεσα με γραφίστα, επιμελητή και τυπογράφο, ώστε να δει τυπωμένο το έργο του.

Αν, δε, μιλάμε για ένα απλό διήγημα δεν χρειάζεται καν εικονογράφηση.

Αν ο συγγραφέας είναι σε θέση να κάνει μόνος του την επιμέλεια, δεν χρειάζεται ούτε καν τον επιμελητή.

Ένας χρειάζεται μόνο, και αυτός είναι ο τυπογράφος που δεν μπορεί κανείς άλλος να κάνει τη δική του τελική δουλειά.

Τα έξοδα που θα κάνει ο αυτοεκδότης για όλα τα παραπάνω είναι ελάχιστα συγκρινόμενα με αυτά που πληρώνει κάποιος άλλος σε έναν εκδοτικό(!) οίκο για να κάνει την ίδια δουλειά.

 


 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *