Rbooks συνέντευξη για το e-book

Rbooks, συνέντευξη για το e-book

[η φωτογραφία προέρχεται από το https://pixabay.com και είναι ελεύθερη προς χρήση]

Home » Blog » Απόψεις » Rbooks, συνέντευξη για το e-book


Rbooks και συνέντευξη για το e-book

Μια νέα σχετικά πλατφόρμα, όπου δημοσιεύονται e-books Ελλήνων συγγραφέων, παρουσιάστηκε στην Ελλάδα. Κάθε προσπάθεια γύρω από την προαγωγή του βιβλίου πρέπει να μας βρίσκει συμπαραστάτες. Ποτέ δεν ξέρει κανείς τι θα βγει από κάθε προσπάθεια. Μόνο ο χρόνος το γνωρίζει αυτό. Μέχρι, λοιπόν, να έρθει αυτός ο χρόνος, ζήτησα από τους υπεύθυνους της πλατφόρμας Rbooks μια συνέντευξη για το ελληνικό e-book.

Προσωπικά έβγαλα κάποια συμπεράσματα: για παράδειγμα το τρελό της Ελληνικής διοίκησης. Το έντυπο βιβλίο να  φορολογείται με 6% σε αντίθεση με το ηλεκτρονικό που φορολογείται με 24%. Μιλάμε ακριβώς για το ίδιο βιβλίο, του ίδιου συγγραφέα με το ίδιο κείμενο. Αν εσείς καταλάβετε το γιατί, πέστε μου και μένα.

Ένα επίσης απρόσμενο, για μένα, γεγονός είναι ότι η ποίηση ποτέ δεν πέθανε· ανθίσταται λένε οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας.

Ακολουθεί η συνέντευξη

Παρουσιάστε μας σας παρακαλώ τη φιλοσοφία που διέπει την πλατφόρμα Rbooks. Ποιος ο σκοπός-στόχος της δημιουργίας της πλατφόρμας;

Το Rbooks ξεκίνησε σαν μια λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε με την πειρατεία των βιβλίων μας. Όταν αρχίσαμε να ερευνούμε την αγορά των e-books, αλλά και των βιβλίων γενικότερα το καλοκαίρι του 2020, συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα σε όλο το ταξίδι ενός βιβλίου ανά τον κόσμο, από τη διαδικασία έκδοσης μέχρι τον τρόπο ανάγνωσης. Έτσι, αποφασίσαμε να μην περιοριστούμε στη λύση των δικών μας προβλημάτων, αλλά να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Όντας μια start up με δυνατό τεχνολογικό υπόβαθρο και με ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία στις εκδόσεις, είχαμε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ξεκινήσουμε το ταξίδι του Rbooks.

Σε πρώτη φάση στοχεύουμε σε πρωτότυπο περιεχόμενο που δεν έχει δημοσιευτεί πουθενά και στο μέλλον θα ανοίξουμε την πλατφόρμα και σε παραδοσιακούς εκδοτικούς οίκους. Ο σκοπός μας είναι να βελτιστοποιήσουμε τη διαδικασία έκδοσης των βιβλίων από την πλευρά μας με γνώμονα τις βασικές μας αξίες που είναι η Ελευθερία του Λόγου και η Συμπερίληψη. Παράλληλα, να αναπτύξουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι εδραιωμένων παικτών χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως η επαυξημένη πραγματικότητα και η τεχνητή νοημοσύνη. Στο Rbooks θέλουμε να επαναπροσδιορίσουμε σε συνολικό επίπεδο τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε με τα βιβλία. Οι συγγραφείς μας είναι οι πρωτοστάτες όλου αυτού του γενναίου εγχειρήματος.

Τι αξιολόγηση κάνετε στα e-books που σας υποβάλλονται; Ποιοι οι λόγοι που θα απορρίψετε κάποιο έργο από τη δημοσίευσή του;

Η αξιολόγηση των έργων που λαμβάνουμε γίνεται από μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι το προσεγγίζουν με καθαρό μυαλό και χωρίς να είναι με κανέναν τρόπο θετικά ή αρνητικά προκατειλημμένοι. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το βιβλίο να είναι καλογραμμένο. Δεν μας ενδιαφέρει αν είναι ποίημα ή αστυνομικό μυθιστόρημα. Καλογραμμένο θεωρούμε ένα βιβλίο που έχει καλή ροή στην υπόθεση και δεν έχει συντακτικά λάθη που καθιστούν την επιμέλεια πολύ χρονοβόρα. Δεν βάζουμε περιορισμούς στο είδος ή στο μέγεθος του περιεχομένου γιατί έτσι θα αναιρούσαμε τη βασική Αξία της Συμπερίληψης. Λαμβάνουμε από επιστημονικά συγγράμματα μέχρι βιβλία με ερωτικό περιεχόμενο.

Θεωρούμε πως όλα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να διαβαστούν από το κοινό και έτσι έχουν μια θέση στο Rbooks. Επίσης κατά την επιμέλεια, δεν γίνεται καμιά λογοκρισία όσο σκληρή γλώσσα κι αν χρησιμοποιείται. Για να αποφύγουμε το να πέσει τολμηρό περιεχόμενο στα χέρια ανήλικων, ζητούμε την ηλικία των χρηστών πριν τους επιτρέψουμε την είσοδο σε ορισμένα βιβλία. Το «ευτυχές δυστύχημα» είναι ότι λαμβάνουμε τόσα πολλά βιβλία που, αν σταματούσαμε να δεχόμαστε νέα βιβλία για αξιολόγηση, θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε 3 νέα βιβλία κάθε εβδομάδα χωρίς κανένα διάλειμμα, για τουλάχιστον ένα χρόνο χωρίς πρόβλημα.

Έχετε ικανοποιητική ανάδραση από τους αναγνώστες των e-books της πλατφόρμας σας; Τι σας λένε οι αναγνώστες; Για ποια κατηγορία έργων ενδιαφέρεται περισσότερο ο Έλληνας αναγνώστης των δικών σας e-books;

Στο Rbooks συλλέγουμε πολύτιμα δεδομένα έτσι ώστε να καταλαβαίνουμε πώς οι χρήστες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα και ποιες λειτουργίες είναι πιο δημοφιλείς. Πρόσφατα, κάναμε μια σημαντική προσθήκη προτείνοντας βιβλία στους χρήστες με βάση τα ενδιαφέροντά τους. Έτσι, βελτιστοποιούμε την εμπειρία εύρεσης του επόμενου βιβλίου για ανάγνωση, αφαιρώντας τα βιβλία που δεν ενδιαφέρουν τον κάθε χρήστη ξεχωριστά.

Το νούμερο ένα αίτημα των χρηστών μας είναι η προσθήκη offline ανάγνωσης που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υποστηρίζουμε, αλλά είναι προγραμματισμένη να προστεθεί στο άμεσο μέλλον. Γενικά, παίρνουμε πολύ ενθαρρυντικά σχόλια. Εμείς, φυσικά, θέλουμε να λαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες και ειλικρινείς κριτικές για να μπορούμε να εξελισσόμαστε. Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η ποίηση είναι πολύ πιο διαδεδομένη από όσο που θα περίμενε κανείς.

Ποιες είναι οι εκατέρωθεν υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται στο συμβόλαιο που υπογράφετε με τους συγγραφείς των e-books;

Η έκδοση των βιβλίων είναι δωρεάν για τους συγγραφείς ενώ, μετά τη δημοσίευση, τους αποδίδουμε 15% σε κάθε πώληση. Σύμφωνα με όσα έχουμε δει, είναι ίσως το καλύτερο συμβόλαιο που μπορεί να πάρει ένας νέος συγγραφέας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει καλύτερα κάποιος που έχει προηγούμενη εμπειρία με τις εκδόσεις. Παράλληλα τους προτείνουμε τρόπους για να προωθήσουν και οι ίδιοι τα έργα τους.

Έχετε συγκρίσιμα στατιστικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής για το e-book που διακινείτε; Έχετε συγκριτικά στοιχεία γενικότερα για την αγορά του e-book στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να συγκρίνουμε. Αυτή η έλλειψη δεδομένων δεν παρατηρείται μονάχα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Οι πιο ώριμες αγορές είναι η Αμερική, η Ιαπωνία και η Κίνα. Οι υπηρεσίες όπως το Kindle και το Apple Books δεν δημοσιοποιούν τα δεδομένα τους και έχοντας αθροιστικά πάνω από το 50% της αγοράς, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι συνολικά η αγορά των e-book ξεπερνάει τα 15 δισεκατομμύρια σε έσοδα. Για το Rbooks αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η βάση των χρηστών μεγαλώνει κάθε μήνα 100% ενώ τα έσοδα του Μαρτίου είχαν αύξηση 254% σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Ποια είναι η γνώμη σας για την αγορά του βιβλίου στην Ελλάδα γενικά και του e-book ειδικότερα;

Δυστυχώς στην Ελλάδα το e-book δεν είναι διαδεδομένο ενώ κάποιοι φτάνουν στο σημείο να το υποτιμούν έναντι του έντυπου βιβλίου. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω νοοτροπίας, καθώς στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει να πληρώνουμε για άυλα αγαθά, όπως ηλεκτρονικές υπηρεσίες κ.ά. Σε αυτό, παίζει μεγάλο ρόλο και το Κράτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ο Εύδοξος, η υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας για τη διαχείριση των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων, μας απάντησε ότι σε περίπτωση που θέλουμε να διανέμουμε τα βιβλία στους φοιτητές σαν e-book, πρέπει να το κάνουμε δωρεάν! Μας είπαν ουσιαστικά ότι όταν αγοράζεις ένα βιβλίο, αγοράζεις την εκτύπωση και όχι το περιεχόμενο, αφού είναι e-book γιατί να σας πληρώσουμε;

Υπάρχουν, βέβαια, πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία καθώς μεμονωμένα Πανεπιστήμια όπως το ΕΑΠ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προμηθεύονται απευθείας από εμάς βιβλία μέσω του Rbooks. Παρότι βρισκόμαστε σε ένα «εχθρικό» περιβάλλον, εμείς είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον καθώς θα επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη τεχνολογίας προσφέροντας μια εντελώς καινούργια εμπειρία ανάγνωσης αλλά και γιατί βλέπουμε την Ελλάδα σαν μια αφετηρία για τη διάδοση του Rbooks παγκοσμίως σε παρόμοιες και πιο ώριμες αγορές.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα έργα των πρωτοεμφανιζόμενων Ελλήνων συγγραφέων σχετικά με το επίπεδο της συγγραφικής τους πληρότητας.

Έχουμε εκπλαγεί πολύ θετικά από το επίπεδο των πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων. Από την πρώτη στιγμή έχουμε λάβει πολύ αξιόλογα έργα και συναρπαστικές ιστορίες που θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να μεταφέρουμε στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη. Μια βόλτα στα διαθέσιμα βιβλία μπορεί να πείσει και τους πιο δύσπιστους. Το λυπηρό είναι ότι πολλοί και πολλές συγγραφείς δεν είχαν την ευκαιρία να εκδοθούν πριν το Rbooks. Είναι πολύ καθαρό ότι δεν πάσχουμε από καλό περιεχόμενο. Πάσχουμε από τρόπους διάδρασης με το περιεχόμενο και συνολικής εμπειρίας ανάγνωσης και το πρόβλημα είναι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γιατί να διαλέξει ο αναγνώστης e-book και όχι έντυπο βιβλίο;

Δεν μας αρέσει να συγκρίνουμε αυτά τα δυο καθώς πιστεύουμε ότι ο αναγνώστης e-book μπορεί κάλλιστα να είναι αναγνώστης έντυπων βιβλίων, και το αντίστροφο. Αν πρέπει, ωστόσο, να μπούμε σε μια σύγκριση, θα λέγαμε αυτό: Ένα βιβλίο στο Rbooks είναι φθηνότερο από ένα έντυπο, είναι πιο εύκολο στη διαχείριση, μπορείς να το ξεκινήσεις από το σπίτι και να το τελειώσεις κάπου έξω παίρνοντας απλά το κινητό σου, προσφέρει μεγαλύτερες ευκολίες ανάγνωσης, καθώς αλλάζει το μέγεθος της γραμματοσειράς και το χρώμα της σελίδας ώστε να προσαρμόζεται στο φωτισμό και είναι πιο προσβάσιμο για άτομα με προβλήματα όρασης.

Συγχρόνως προσφέρει ευκολίες όπως το να σημειώνεις επάνω στο κείμενο, να ψάχνεις άγνωστες λέξεις στο ενσωματωμένο λεξικό χωρίς να φεύγεις από το βιβλίο και χάνεις τον ειρμό σου αλλά και να μοιράζεσαι τα αγαπημένα σου κομμάτια με τους φίλους σου. Για να είμαστε ειλικρινείς δεν έχουμε ακούσει ποτέ έναν ολοκληρωμένο αντίλογο έναντι αυτού. Οι περισσότεροι περιορίζονται σε αόριστα επιχειρήματα.

Ποια δείχνει να είναι η επικρατούσα τάση όσον αφορά τη μορφοποίηση του αρχείου που θα διανέμεται το e-book;

Είναι μια πολύ σωστή ερώτηση. Εμείς έχουμε πειραματιστεί και με τους 2 κυρίαρχους τύπους e-book, το PDF και το EPUB. Ενώ και στις δυο περιπτώσεις υπάρχουν περιορισμοί, φαίνεται πως το EPUB είναι ιδανικό για τα περισσότερα είδη βιβλίων. Θεωρητικά, τα PDF ταιριάζουν στα επιστημονικά συγγράμματα όπου είναι γεμάτα εικόνες και γραφήματα. Βέβαια, εμείς ετοιμαζόμαστε να εκδώσουμε 10 νέα επιστημονικά συγγράμματα μέσα στο καλοκαίρι σε μορφή EPUB καθώς θεωρούμε ότι έχουμε βρει την ιδανική φόρμουλα ώστε να πάρουμε το καλύτερο και από τους 2 κόσμους. Παράλληλα, αναπτύσσουμε το Project Grip το οποίο εισάγει έναν τελείως καινούργιο τρόπο ανάγνωσης, πολύ ανώτερο από τα παραδοσιακά PDF και EPUB.

Δώστε μας την εκτίμησή σας για την τιμή που πρέπει να έχει το e-book σε σχέση με το αντίστοιχο έντυπο βιβλίο. Ποια είναι τα κριτήρια που καθορίζουν την τελική τιμή πώλησης του e-book προς τον αναγνώστη;

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι στην Ελλάδα, τα e-book δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να είναι τόσο φθηνά όσο τα e-book του εξωτερικού καθώς, παρά τις σαφείς οδηγίες που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα e-book στην Ελλάδα έχουν συντελεστή ΦΠΑ 24% και όχι 6% που έχουν τα έντυπα βιβλία. Ένα ακόμη παράδειγμα για τον ρόλο του Κράτους στη μικρή διάδοση των e-book στην Ελλάδα. Εμείς όμως στο Rbooks έχουμε επιλέξει να προσφέρουμε το περιεχόμενό μας σε τιμές ίδιες με το εξωτερικό και πολλές φορές χαμηλότερες, καθώς έτσι μπορούμε να κάνουμε τα βιβλία μας προσβάσιμα στους ανθρώπους χωρίς μεγάλη οικονομική δυνατότητα αλλά και αναγνωρίζοντας το μικρότερο κόστος που έχει η παραγωγή ενός e-book. Τα κριτήρια για την ακριβή τιμή δεν διαφέρουν πολύ από την παραδοσιακή έκδοση. Σε κάθε περίπτωση, τα επιστημονικά συγγράμματα είναι εκ των πραγμάτων πιο ακριβά καθώς πίσω από τη συγγραφή υπάρχουν ολόκληρες ομάδες ερευνητών.-

 

Ευχαριστώ τους ανθρώπους της πλατφόρμας Rbooks για τη συνέντευξη με θέμα το  ελληνικό e-book.

  • Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί τους, μπορείτε να βρείτε το πρωτότυπο περιεχόμενό τους στο: https://rbooks.gr
  • Αν θέλετε να υποβάλετε το βιβλίο σας για έκδοση, επικοινωνήσετε στο: support@rbooks.gr
  • Αν θέλετε να μαθαίνετε νέα τους, στο: https://rbooks.gr/publisher.php και στα:

https://www.face-book.com/rbooks.gr

https://www.instagram.com/rbooks.gr/

https://twitter.com/rbooks_gr

https://www.youtube.com/channel/UCsO1g8k3Yl3fVQI1DaUL8Mg


Θέλετε να αφήσετε σχόλιο σας;

Μπορείτε να το κάνετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης


 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *