Βιβλιοδεσία

Home » Blog » Απόψεις » Βιβλιοδεσία


Αν θέλει κάποιος να κάνει ερασιτεχνική βιβλιοδεσία, τότε αυτό το άρθρο περιγράφει τα αναγκαία βήματα.  Μετά από αυτή την ανάρτηση που είχα ανεβάσει πριν λίγο καιρό και αναφερόταν στις δυσκολίες που έχει κάποιος νέος συγγραφέας να δημιουργήσει το δικό του βιβλίο, σήμερα συγκέντρωσα εδώ τα στάδια που χρειάζονται για να κάνει κάποιος μόνος του, το δέσιμο του δικού του βιβλίου, σε όσα κομμάτια του παραγγέλνονται.

Κόψιμο σελίδων

1. Κατ’ αρχάς οι σελίδες Α4 στις οποίες είναι τυπωμένο το διήγημα πρέπει να κοπούν στις διαστάσεις που θέλουμε να έχει το βιβλίο.

ερασιτεχνική βιβλιοδεσία

Στην φωτο φαίνεται το μηχάνημα (trimmer), αλλά εξ’ ίσου καλά μπορεί να γίνει η δουλειά και με το κλασικό λεπίδι κόβοντας 3-4 σελίδες μαζί ταυτόχρονα. Υπάρχει όμως και τρόπος να παραλείψουμε την αγορά αυτού του μηχανήματος, δηλαδή να μη χρειαστεί να κόψουμε καθόλου τις σελίδες μας, αν εκμεταλλευτούμε τις διαστάσεις βιβλίου που έχει μορφοποιηθεί σε μέγεθος σελίδας Α5.

Κόλλημα ράχης

2. Αφού οι σελίδες κοπούν στο επιθυμητό μέγεθος, πρέπει να κολληθεί η ράχη. Σαν κόλλα χρησιμοποιείται η κόλλα βιβλιοδεσίας που πουλιέται στα μαγαζιά που ασχολούνται με art hobby.

ερασιτεχνική βιβλιοδεσία

Σε αυτά τα μαγαζιά η κόλλα (συνήθως 250gr) θα σας έρθει λίγο ακριβούτσικη, αλλά μπορείτε να βρείτε κόλλα  βιβλιοδεσίας σε συσκευασία του κιλού σαφώς πιο οικονομική.

3. Στη ράχη θέλουμε παχιά στρώματα κόλλας. Ίσως χρειαστεί να περαστεί και με 3 χέρια.

ερασιτεχνική βιβλιοδεσία

Μετά πρεσάρουμε το βιβλίο για κάποιες ώρες.

Τρύπημα και δέσιμο σελίδων

4. Αν υποθέσουμε ότι έχουμε διαμορφώσει το κείμενο μας να έχει 1cm κενό βιβλιοδεσίας, κάνουμε σε απόσταση 1 cm από την ράχη, όσες τρύπες κρίνουμε απαραίτητο με τρυπανάκι των 2mm. Συνήθως για ένα βιβλίο διαστάσεων Α5 χρειάζονται 4 τρύπες.

ερασιτεχνική βιβλιοδεσία

Περνάμε τον σπάγγο και χαράσουμε με ένα μικρό πριονάκι κανάλια βάθους 0,5cm ακριβώς πάνω από τις τρύπες. Στα κανάλια αυτά θα κρύψουμε τον κόμπο από το δέσιμο των σπάγγων. Πριν κάνουμε τους κόμπους, βάζουμε λίγη κόλλα στα κανάλια που χαράξαμε. Έτσι μόλις μπει ο κόμπος μέσα στο κανάλι η κόλλα θα συμπιεστεί και θα αγκαλιάσει τον σπάγγο. Έτσι κάνουμε ακόμα καλύτερο το δέσιμο.

ερασιτεχνική βιβλιοδεσία

Το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που φαίνεται στην πιο πάνω φωτο. Διπλός κόμπος που θα κρυφτεί μέσα στα κανάλια. Μετά το δέσιμο των κόμπων ρίχνουμε κόλλα μέσα στα κενά που έχουν μείνει στα κανάλια, ώστε οι σπάγγοι να γίνουν ένα με τη ράχη.

5. Επόμενο βήμα, είναι να δέσουμε όλη τη ράχη και να κρύψουμε τους σπάγγους και τις τρύπες. Αυτό γίνεται με υφασμάτινη αυτοκόλλητη ταινία που θα βρείτε σε ένα σχετικά μεγάλο κατάστημα χαρτικών.

Αφού οι τρύπες βρίσκονται σε απόσταση 1cm από τη ράχη, και αν υποθέσουμε ότι η ράχη έχει πάχος 0,8cm, τότε η ταινία θα πρέπει να έχει μήκος όσο το μήκος της ράχης, και πλάτος 1 + 0,8 + 1cm, δηλαδή 2,8 cm. Βάζουμε και ένα αέρα ακόμη, οπότε για το παράδειγμα μας το πλάτος της ταινίας θα είναι 3~3,2 cm. Υπάρχουν ταινίες με διάφορα πλάτη.

Εξώφυλλο

6. Επόμενο βήμα είναι να γυρίσουμε τούμπα το εξώφυλλο και να κολλήσουμε εσωτερικά πάνω του τα χαρτόνια που θα αποτελέσουν το σκληρό εμπροσθόφυλλο και οπισθόφυλλο του βιβλίου.  Το εξώφυλλο μπορεί να τυπωθεί σε γιαλιστερό χαρτί 115 gr. Το χαρτόνι πάνω στο οποίο θα κολληθεί το εξώφυλλο, μπορεί να είναι πάχους 1,5-2 mm. Οι γωνίες του εξώφυλλου κόβονται όπως φαίνεται, ώστε να γίνει τέλεια η γωνία όταν τα άκρα του εξώφυλλου αναδιπλωθούν πάνω στο χαρτόνι. Φροντίζουμε ανάμεσα στα 2 μεγάλα χαρτόνια να μπεί και ένα ακόμη που θα αποτελέσει τη ράχη του βιβλίου. Ανάμεσα στη ράχη και στα 2 μεγάλα χαρτόνια αφήνουμε ένα κάποιο κενό, ώστε να μπορεί το βιβλίο να ανοιγοκλείνει εύκολα.

Ακολούθως με μια υφασμάτινη

ερασιτεχνική βιβλιοδεσία

αυτοκόλλητη ταινία συνδέουμε τα χαρτόνια μεταξύ τους.

7. Το εξώφυλλο εξέχει από τα χαρτόνια περίπου 1cm, ώστε να ανδιπλωθεί και να κολληθεί το εξώφυλλο πάνω στο χαρτόνι, όπως

ερασιτεχνική βιβλιοδεσία

φαίνεται στη πιο πάνω φωτο.

8. Πάνω στην υφασμάτινη αυτοκόλλητη ταινία της ράχης κολλάμε μια σελίδα χαρτιού που την έχουμε διπλώσει ακριβώς στην μέση. (Για παράδειγμα, αν το βιβλίο έχει μέγεθος Α5, τότε η σελίδα που θα διπλωθεί στην μέση είναι σελίδα χαρτιού Α4, ώστε να προκύψουν δύο σελίδες Α5). Η μία σελίδα από το χαρτί που

διπλώθηκε στη μέση κολλιέται πάνω στην υφασμάτινη ταινία της ράχης, και η άλλη σελίδα είναι ελεύθερη, ώστε να κολληθεί αμέσως μετά πάνω στο χαρτόνι.

9. Η ελεύθερη σελίδα του χαρτιού που διπλώσαμε στη μέση, θα κολληθεί εν τέλει, και θα είναι το εσωτερικό χαρτί του χαρτονιού,

ώστε να καλύψει το εσωτερικό μέρος του χαρτονιού και την ταινία που συγκρατεί τα χαρτόνια μεταξύ τους.

10. Τοποθετούμε πλέον το βιβλίο πάνω στο ένα από τα χαρτόνια

ερασιτεχνική βιβλιοδεσία

του, έτσι όπως πρόκειται να κολληθεί τελικά. Βάζουμε κόλλα στο άλλο  χαρτόνι και με προσοχή το κλείνουμε, ώστε να έρθει και να ακουμπήσει πάνω στην ελεύθερη σελίδα. Το εσωτερικό χαρτόνι

έχει κολλήσει πάνω στην ελεύθερη σελίδα του διπλωμένου χαρτιού Α4.

11. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το άλλο εσωτερικό χαρτόνι του βιβλίου.

12. Πιέζουμε το βιβλίο για κάποια ώρα και μετά το αφήνουμε να στεγνώσει.


 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *