Κριτική βιβλίου Σοφίας Τανακίδου

Home » Blog » Κριτικές » Κριτική βιβλίου Σοφίας Τανακίδου


Κριτική του βιβλίου της Σοφίας Τανακίδου, «ΕΛΠΙΔΑ, το βιβλίο που κάηκε»

Συγγραφέας, η Σοφία Τανακίδου

θα τη βρείτε: https://www.facebook.com/sofia.sofaki97

Είδος, Νουβέλα

Αυτοέκδοση – Σελίδες 137 – Έκδοση 2020

 

“Ένα βιβλίο που ξεκινά και σου δίνει την εντύπωση μιας ακόμα συνηθισμένης ιστορίας. Υποψιάζεσαι ότι κάποια ερωτική ιστορία πάει να ξετυλιχθεί. Όμως αποτυγχάνεις οικτρά.

Όλη η υπόθεση πλέκεται ανάμεσα στο φαντασιακό και στην πραγματικότητα. Φαντασιακό με την έννοια της ακαθόριστης πραγματικότητας. Η βασική ηρωίδα κινεί τα νήματα όλων που βρίσκονται γύρω της. Τη μια τους βάζει να ζήσουν τη ζωή όπως την ξέρουμε και την άλλη να φανταστούν και να ονειρευτούν κάποια άλλη.

Και εκεί που λες ότι όλα πάνε σε αυτό το μοτίβο, με καυτερές δόσεις φαντασίας, ονείρου και πραγματικότητας, ανακαλύπτεις ότι και αυτή τη στιγμή που διαβάζεις, μπορεί και συ να μην είσαι πραγματικός άνθρωπος. Αρχίζεις να ψάχνεις να βρεις τα όρια του υπαρκτού και του ακαθόριστου κόσμου.

Συνήθως, σε ένα διήγημα παρακολουθείς ήρωες του έργου που στην ουσία είναι αντιγραφή χαρακτήρων από την πραγματική ζωή. Βλέπεις μέσα σε αυτούς, ίσως, και τον εαυτό σου ακόμα.

Στο έργο όμως αυτό, ανακαλύπτεις ότι οι ήρωες δεν είναι απλά χαρακτήρες που αντιγράφηκαν από την πραγματικότητα. Είναι ήρωες που αντιγράφουν άλλους χαρακτήρες από ένα άλλο βιβλίο. Έχεις την αίσθηση ότι διαβάζεις ένα βιβλίο μέσα σε ένα άλλο βιβλίο. Άσε που δεν ξεχωρίζεις καθαρά αν το βιβλίο γράφτηκε από τη συγγραφέα ή από την κεντρική της ηρωίδα. Δεν ξεχωρίζεις ποιος κινεί τα νήματα.

Τελικά, το βιβλίο καταφέρνει και πλέκει το φαντασιακό τόσο περίτεχνα με το πραγματικό, που δεν ξέρεις αν διαβάζεις ήρωες ή χαρακτήρες.

Μια σίγουρη «πραγματικότητα» είναι ότι αν το ξεκινήσετε, θα το τελειώσετε την ίδια μέρα”.

 

Μίλτος Μόσχος

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *