Το κόμμα και το που

Home » Blog » Επιμέλεια κειμένων » Το κόμμα και το που


Το κόμμα και το που, να μια ακόμα δύσκολη περίπτωση που μας ταλανίζει κάθε φορά που εμφανίζεται ένα “που” μέσα στην πρόταση.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα:

1. “Πέταξαν στα σκουπίδια τα φαγητά”. Το ρήμα είναι το “πέταξαν”. Το υποκείμενο εννοείται. Το αντικείμενο είναι το “φαγητά”. Είναι μια πλήρης πρόταση και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.

2. “Πέταξαν στα σκουπίδια τα φαγητά που δεν τους άρεσαν”. Εδώ τώρα εμφανίζεται και ο προσδιορισμός “που δεν τους άρεσαν”. Ο προσδιορισμός αυτός είναι απαραίτητος στην όλη πρόταση διότι θέλουμε να πούμε στον αναγνώστη ότι πετάχτηκαν κάποια φαγητά και όχι όλα. Η φράση αυτή προσδιορίζει το υποκείμενο και κατά συνέπεια δεν πρέπει να χωριστεί με κόμμα. Ποιο είναι το νόημα της πρότασης, αν ΔΕΝ βάλουμε κόμμα (,) πριν το “που“; Πέταξαν στα σκουπίδια όσα φαγητά δεν τους άρεσαν, δηλαδή η πρόταση θα μπορούσε να διατυπωθεί και έτσι: “Πέταξαν στα σκουπίδια τα φαγητά όσα από αυτά δεν τους άρεσαν”.

3. “Πέταξαν στα σκουπίδια τα φαγητά, που δεν τους άρεσαν”. Ποιο είναι το νόημα της πρότασης αν ΒΑΛΟΥΜΕ κόμμα (,) πριν το “που“; Πέταξαν στα σκουπίδια όλα τα φαγητά, ΑΦΟΥ κανένα από όλα αυτά τα φαγητά δεν τους άρεσε. Αιτιολογούμε το ΓΙΑΤΙ τα πέταξαν. Η πρόταση μετατρέπεται σε αιτιολογική και όπως ξέρουμε οι αιτιολογικές προτάσεις πάντα παίρνουν κόμμα.

Τι λέτε; Λύνεται κάπως; η απορία μας με “Το κόμμα και το που“;


Θα θέλατε…

να δείτε το βιβλίο με περισσότερα γραμματικά φαινόμενα που θα σας φανούν χρήσιμα στην επιμέλεια των κειμένων σας;

να λαμβάνετε στο mail σας τις νέες αναρτήσεις του site; [στην επιφυλλίδα μπορείτε να το κάνετε]

να διαβάσετε κάτι άλλο και όχι αυτό που διαβάσατε;

να στείλετε τα σχόλια σας στο mail μου;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *